![](/media/lib/242/n-1210151660_585133-a7071bc490433a09888b4f15300c78d4.jpeg)
Pająki lubią nie tylko owady, ale i rośliny
15 marca 2016, 11:39Pająki są uznawane za klasyczne drapieżniki owadożerne, tymczasem okazuje się, że ich dieta jest o wiele bardziej złożona i od czasu do czasu decydują się one nawet na posiłek wegetariański.
![](/media/lib/319/n-spaghetti-239602248b8a4ff919c57e0b1d906ebc.jpg)
Jedzenie także aktywuje brunatną tkankę tłuszczową
30 sierpnia 2018, 05:18Nie tylko chłód, ale i jedzenie nasila termogenezę w brunatnej tkance tłuszczowej.
![](/media/lib/475/n-myszjedzenie-c8f01c1844e2faafabc9eaad549e6b15.jpg)
Klucz do apetytu i otyłości u myszy, proteina XRN1
20 października 2021, 07:57Proteina XRN1 odgrywa kluczową rolę w regulowaniu apetytu i metabolizmu przez mózg, informują badacze z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University. U myszy utrata tego białka z przodomózgowia doprowadziła do pojawienia się niepohamowanego apetytu i otyłości, czytamy na łamach iScience
Szczur mądrzejszy od delfina?
20 sierpnia 2006, 19:17Delfiny mogą mieć duże mózgi, ale, jak twierdzi naukowiec z RPA, szczury laboratoryjne, a nawet złote rybki z łatwością go przechytrzą. Paul Manger z University of the Witwatersrand w Johannesburgu twierdzi, że duże mózgi delfinów, waleni oraz morświnów są wynikiem bycia organizmem ciepłokrwistym w zimnej wodzie, a nie przejawem inteligencji.
Tłuszcz tłuszczowi nierówny
28 sierpnia 2008, 11:00Komórki tłuszczowe osób otyłych nie działają równie dobrze jak ich odpowiedniki u ludzi szczupłych. Chora tkanka tłuszczowa może wyjaśniać, czemu u pacjentów z nieprawidłową wagą częściej występują cukrzyca, choroby serca czy udary (Diabetes).
![](/media/lib/34/2719467658_e743e396f0-9cf1d9a0b93d467f481602713f6f0117.jpg)
Przeciwciała atakują tkankę kostną
8 października 2009, 09:51Osoby z celiakią są szczególnie narażone na osteoporozę, ponieważ ich układ odpornościowy atakuje tkankę kostną (New England Journal of Medicine).
![](/media/lib/48/skora-e46138b36e246afbc1a7bc472dc2a62c.jpg)
Nowy kompozyt do rekonstrukcji twarzy?
2 sierpnia 2011, 12:45Bioinżynierowie z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa opracowali płynny materiał – kompozyt cząsteczek naturalnych i syntetycznych – który może pomóc w odtworzeniu uszkodzonej tkanki miękkiej. Wstrzykuje się go pod skórę, a następnie utwardza za pomocą światła. Naukowcy porównują to do zestalania galaretki w formie po spadku temperatury (Science Translational Medicine).
![](/media/lib/110/n-zeby-3d5d3bacf2184744299633ed705d5093.jpg)
Biozęby z komórek dziąseł
13 marca 2013, 13:20W niedalekiej przyszłości implanty stomatologiczne mogą zostać wyparte przez zęby wyhodowane z komórek dziąseł.
![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Odkryto hormon naśladujący wpływ ćwiczeń
4 marca 2015, 13:09Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli hormon, który zwalcza przyrost wagi wywołany wysokotłuszczową zachodnią dietą i normalizuje metabolizm.
![](/media/lib/158/n-szyja-e8f661fad66759063326f04aa5170ae0.jpg)
Nowa metoda "łatania" głowy
13 marca 2017, 13:43Za pomocą specjalnego materiału ze zmodyfikowanymi komórkami naukowcy zreperowali otwór w czaszce myszy. Daje to nadzieję pacjentom z ciężkimi urazami głowy czy nowotworami czaszki, w tym twarzoczaszki.